NEGATIEF AFVAL. POSITIEVE IMPACT. - LEVI’S® INTRODUCEERT HUN MEEST DUURZAME JEANS OOIT

Levi's® lanceert zijn meest duurzame jeans ooit, gemaakt van organic katoen en Circulose®, een revolutionair materiaal gemaakt van versleten jeans.

De spijkerbroek, verkrijgbaar als onderdeel van de Levi's® Wellthread™-lijn in de 502 voor mannen en High Loose voor vrouwen, is het resultaat van meer dan vijf jaar onderzoek op het gebied van circulair denim design.

De unieke samenwerking tussen Levi's® Wellthread™, het laboratorium voor onderzoeken  in duurzaamheid en innovaties, en re:newcell, de innovators achter Circulose®, is een mijlpaal in de overgang van de mode-industrie naar circulariteit. Het resultaat is een jeans die uiteindelijk ook volledig kan worden hergebruikt, dankzij al bestaande recycling technieken.

Story image

Om Circulose® te maken hergebruikt re:newcell afgedankt katoenen textiel, zoals versleten spijkerbroeken, op een manier die vergelijkbaar is met het recyclen van papier. De binnenkomende afvalstoffen worden met behulp van water afgebroken. De kleur wordt vervolgens met een milieuvriendelijk bleekmiddel verwijderd. Nadat eventuele synthetische vezels zijn verwijderd, wordt het mengsel gedroogd en het overtollige water verwijderd, waardoor een vel Circulose® achterblijft. Van dit vel wordt viscosevezel gemaakt die met katoen tot een nieuwe stof wordt geweven.

Story image
"We willen Levi's® jeans recyclen op een manier die de kwaliteit ervan niet vermindert. Door samen te werken met re:newcell zetten we een belangrijke stap vooruit in het recyclen van kleding tot kleding. Recycling houdt kledingstukken uit stortplaatsen en vermindert het gebruik van natuurlijke hulpbronnen. We veranderen oude spijkerbroeken in hoogwaardige materialen, waardoor we verder gaan dan de traditionele katoenrecycling, die de vezels verkort en breekt. Door het gebruik van hoogwaardige vezels gaan Levi's®-jeans langer mee, en door tijdens het ontwerpen al rekening te houden met hergebruik kan onze oude jeans steeds weer een nieuwe jeans worden". - Una Murphy, Levi's® Senior Designer for Innovation

Bij elk onderdeel van de jeans – versieringen, draad,... – wordt rekening gehouden met de recycleerbaarheid, zodat de jeans een tweede leven kan hebben als hij versleten is. Innovaties als deze zorgen ervoor dat Levi's® en de mode-industrie minder afhankelijk worden van nieuwe materialen. Als bewijs dat de techniek werkt en de jeans volledig recycleerbaar is, hebben Levi's® en re:newcell met succes een Wellthread™-jeans gemaakt  van Circulose® en organisch katoen uit Turkije.

"Dit is een uitdaging op het gebied van duurzaamheid waar we al jaren mee bezig zijn, dus het is echt spannend om te zien hoe een ambitieus project uit gaat groeien tot een echte Levi's®-jeans die consumenten kunnen kopen en dragen. De mode-industrie onderzoekt al lang hoe we het potentieel van de 'circulaire economie' kunnen benutten. De jeans die we in samenwerking met re:newcell hebben gemaakt, bewijst dat het mogelijk is". - Paul Dillinger, Levi's® VP of Global Product Innovation.

Levi’s® Recycled Denim Men’s 502

  • 20% gerecycleerde denim, 20% duurzame viscose, 60% organic katoen
  • Gerecycleerde denim vermindert de water-, chemische en CO2-voetafdruk
  • De Levi's® Gerecycleerde collectie is vanaf 21 juli 2020 beschikbaar op Levi.com.
  • €140

Levi’s® Recycled Denim Women’s High Loose

  • 20% gerecycled denim, 20% duurzame viscose, 60% organic katoen
  • Gerecycleerde denim vermindert de water-, chemische en CO2-voetafdruk
  • De Levi's® gerecycleerde collectie is op 21 juli 2020 beschikbaar op Levi.com.
  • €140

Waarom is dit belangrijk?

De mode heeft een beter, circulair model nodig. Katoen is weliswaar een natuurlijk materiaal, maar heeft zijn uitdagingen: meer landbouw van conventioneel katoen betekent dat er meer water, land en hulpbronnen worden gebruikt. Aangezien de vraag naar kleding de komende jaren blijft stijgen, hoe kunnen we aan die vraag voldoen zonder de ecosystemen in de wereld schade toe te brengen? In 2015 verbruikte de mode-industrie 53 miljoen ton maagdelijke vezels; ruim een kwart hiervan waren katoenvezels en 73 procent van deze vezels kwam uiteindelijk op een vuilnisbelt terecht of werd verbrand. Als denimmerk, afhankelijk van katoen, is dit verontrustend en zet Levi's® zich in voor verandering.

.

Voor het volledige persbericht klik hier.

 

Over Levi's

Levi Strauss & Co. is een van 's werelds grootste brand-name apparel bedrijven en een wereldwijde leider in jeanswear. Het bedrijf ontwerp jeans, casual wear en accessoires voor mannen, vrouwen en kinderen; en zet het in de markt onder de merken Levi’s®, Dockers®, Signature by Levi Strauss & Co.™ en Denizen®. De producten worden in meer dan 110 landen verkocht door een combinatie van ketens, department stores, online websites en een globale voetafdruk van ongeveer 3 000 retail stores en shop-in-shops. In 2018 bedroegen Levi Straus & Co.’s gerapporteerde fiscale netto-inkomsten $5,6 miljard. Voor meer informatie kan je terecht op http://levistrauss.com