The Visionary Lab, Vitra en Levi’s® nodigen je uit voor de tentoonstelling: Icons Re/Outfitted

The Visionary Lab heeft modeontwerpers en kunstenaars uitgedaagd om gebruikte Vitra-stoelen nieuw leven in te blazen met hergebruikte denim van Levi’s®. Deze unieke stoelen worden tentoongesteld tijdens Dutch Design Week, in een industriële houtbewerkingsatelier, en nodigen uit om plaats te nemen en anders te denken over afgedankte materialen.

Tentoonstelling 'Icons Re/Outfitted' 21 - 29 oktober 2023, Dutch Design Week, Fuutlaan 12C, Eindhoven.

A Fashion Eye on Furniture

In een tijd van almaar groeiende bergen textielafval, is het cruciaal dat we onze focus verleggen naar de toekomst en creatieve manieren vinden om de levensduur van textiel te verlengen.

Icons Re/Outfitted, geïnitieerd door creative studio The Visionary Lab, brengt iconen in mode en meubels samen in een innovatieve verkenningstocht; ontwerpers werden uitgenodigd om een aantal gebruikte design-meesterwerken van high-end meubelmerk Vitra opnieuw vorm te geven - waaronder stoelen van Charles & Ray Eames, Verner Panton en George Nelson - met gedurfde nieuwe looks gemaakt van pre-loved denim van Levi’s®, het denimmerk dat geldt als ongeëvenaarde autoriteit in de wereld van jeans en dit jaar het 150-jarig jubileum van hun iconische 501® jeans viert.

 

Storytelling door design

Ontwerpers Nkwo Onwuka, Hannah Brabon, Kelly Konings, Tim Dekkers, Sophie Cagniart, Barbara Polderman, Sarmite Polakova en Norman Monsanto namen de uitdaging aan en transformeerden ieder een iconische stoel, hun muze, in een kunstzinnig, upcycled design object. Ze laten een rijke verscheidenheid aan innovatieve technieken zien (waaronder digital 3D-weaving, bio-textiel en gerecycleerd denim vilt geproduceerd door de sociale fabriek i-did), gecombineerd met eeuwenoude ambachten.

De stoelen die hieruit voorkomen prikkelen het oog en moedigen gesprekken over duurzaamheid aan. Uiteindelijk is Icons Re/Outfitted niet alleen een kunstzinnige ode aan innovatie, vakmanschap en het welzijn van onze planeet, maar toont het ook het onbegrensde potentieel van end-of-life denim voor zowel de mode- als de interieurindustrie.

Tentoonstelling ‘Icons Re/Outfitted’

De kunstzinnige stoelen zijn te zien tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven van 21 tot en met 29 oktober op Fuutlaan 12C. Gesitueerd in een industriële houtbewerkingsatelier, is de setting zelf een integraal onderdeel van het artistieke verhaal. Naast Icons Re/Outfitted zijn er op deze locatie ook drie andere exposities te zien: van Isola Design, Social Label en houtbewerker Jan Gerritsen.

 

Ontwerp voor de toekomst

Denim, een tijdloos mode-icoon, overstijgt grenzen en wordt wereldwijd gekoesterd. Levi’s®, een pionier in denim-innovatie en toegewijd aan het bevorderen van positieve verandering, sluit zich trots aan bij Icons Re/Outfitted en werpt licht op het enorme potentieel van het benutten van het tweede leven van denim. Dit kunstzinnige project komt voort uit de missie van The Visionary Lab om de notie van afval te veranderen door er esthetisch hoogwaardige objecten van te maken. Vitra ondersteunt dit creatieve streven en erkent het als een diepgaande, artistieke en innovatieve verklaring ten gunste van circulariteit. Elk nieuw inzicht uit dit project wordt beschouwd als een kans voor verdere ontwikkeling en het verleggen van de grenzen van creatieve verkenning. Uiteindelijk heeft dit project tot doel onze relatie met textiel en ontwerp te herdefiniëren en dient het als een getuigenis van onze toewijding aan een meer duurzame toekomst.

Our mission is to redefine waste and reveal the beauty hidden within the unexpected. We take immense pride in bringing this artful project to life.’ The Visionary Lab
'We are excited about this artistic exploration of circular design. Icons Re/Outfitted has resulted in unique pieces that artfully demonstrate how circular design principles and innovative techniques can be employed to minimize waste.' ​ Vitra - Torsten Stadles, Regional Leader Benelux & France
We're thrilled to be a part of Icons Re/Outfitted, which not only champions innovation and craftsmanship, but also demonstrates how the lifespan of our textiles can be prolonged through innovative methods of design," said Anit Van Eynde, VP of North Europe Marketing & BX, at Levi Strauss & Co. “This year marks the 150th anniversary of the Levi’s® 501® jean and, as we celebrate the incredible history of this iconic product, these one-of-a-kind, artful chairs invite us to consider the creative potential of reimagined denim.’

Alle hoge resolutie beelden van de stoelen vind je hier.

Credits afbeeldingen en sociale tags vind je hieronder:

Image credits and Social tags Icons Re_Outfitted .pdf

PDF - 187 Kb

BELANGRIJK: Afbeeldingen mogen niet worden gepubliceerd zonder vermelding van de credits/tags!


Note to editor:
Zie de bijlage hieronder voor biografieën van kunstenaars en beschrijvingen van kunstwerken. Neem voor aanvullende informatie, HR-beelden en/of interviewverzoeken contact op met onderstaande contactpersonen.

 

Over The Visionary Lab
The Visionary Lab is een bekroonde studio gevestigd in Amsterdam, gespecialiseerd in het creëren van oplossingen voor textielafval, waarbij nieuw leven wordt geblazen in afgedankte materialen door middel van innovatief ontwerp, storytelling en circulaire mode.

 

Over Vitra
Bij Vitra geloven we dat onze omgevingen vormgeven aan onze gedachten en gevoelens, of we nu thuis, op het werk of onderweg zijn. Elke dag werken we eraan om onze leefwerelden te verbeteren door de kracht van design. Als familiebedrijf in de derde generatie volgt Vitra een missie die gericht is op milieu, cultuur en commercie.

 

Over Levi's®
Het merk Levi’s® belichaamt klassieke Amerikaanse stijl en casual cool. Sinds hun uitvinding door Levi Strauss & Co. in 1873 zijn Levi’s®-spijkerbroeken uitgegroeid tot een van de meest herkenbare kledingstukken ter wereld en spreken ze al generaties lang tot de verbeelding. Nog altijd blijft het portfolio van het merk Levi’s® evolueren dankzij een voortdurende pioniersgeest en innovatie die ongeëvenaard is in de kledingindustrie. Onze toonaangevende jeanskleding en accessoires zijn verkrijgbaar in meer dan 110 landen, waardoor individuen over de hele wereld hun persoonlijke stijl kunnen uitdrukken. Voor meer informatie over duurzaamheidsvoortgang bij Levi's [Levi Strauss & Co.], kunt u terecht op Levistrauss.com/sustainability.

 


Appendix

1. Biografieën designers

Tim Dekkers

Natuurlijke elementen vormen de rode draad in het werk van de Nederlandse modeontwerper Tim Dekkers. Werkend op het snijvlak van mode en kunst, staan materiaalexperimenten centraal. Dekkers is geïnteresseerd in materialen die "natuurlijk" - zonder menselijke invloed - groeien en transformeren, zoals varens, schors en kristallen. De onderliggende boodschap is dat mensen natuurlijke processen niet moeten verstoren en moeten vertrouwen op de organische stroom.

 

Hannah Brabon

De Britse modeontwerpster Hannah Brabon haalt haar inspiratie uit de land- en zeegezichten die ze vastlegt met haar eigen fotografie. Diep toegewijd aan duurzaamheid combineert ze vakkundig afgedankte denim stoffen en garens met andere hoogwaardige, milieuvriendelijke materialen. Met een scherp gevoel voor innovatief ontwerp en nauwgezette aandacht voor detail creëert ze eigentijdse, gedeconstrueerde denim mode die dient als een uitstekend voorbeeld van hoe duurzaamheid naadloos kan samengaan met moderniteit en de grenzen van vooruitstrevende stijl verlegt.

 

Nkwo Onwuka

De Nigeriaanse ontwerpster Nkwo Onwuka wordt alom geprezen om haar inzet voor ethische mode en haar inspanningen om duurzaamheid in de industrie te promoten. Als winnares van de CNMI Sustainable Fashion Awards 2022 combineert ze in haar ontwerpen moderne stijl met Afrikaans erfgoed door gebruik te maken van gerecycleerde materialen en met de hand geverfde stoffen. In haar samenwerking met een lokale gemeenschap van vrouwen eert Nkwo traditionele Nigeriaanse gebruiken en ontwikkelt ze innovatieve technieken, waardoor ze opkomt voor duurzame mode met een vleugje kunstzinnigheid.

 

Barbara Polderman

Het veelvuldig tentoongestelde werk van de Nederlandse textielkunstenaar en beeldhouwer Barbara Polderman is een samenspel van patronen, virtuoos uitgevoerd in collagetechniek, met behulp van stoffen, doeken, stukken tapijt en meubelstoffen. Essentieel voor haar installaties is dat het textiel eerder is gebruikt en een geschiedenis met zich meedraagt. Haar werk, vaak met dieren of mensen in de schijnwerpers, is nooit een direct portret, waardoor het een universele betekenis krijgt en een schouwspel creëert dat de kijker onmiddellijk boeit.

 

Sarmite Polakova

De Letse ontwerper Sarmite Polakova richt zich op generatiegericht ontwerpen, waarbij afval uit de industrie wordt getransformeerd tot nieuwe hoogwaardige materialen. Ze combineert experimenteel onderzoek met de manipulatie van bestaande ontwerpmethodes, wat leidt tot een ontwerptaal die specifiek is afgestemd op elk materiaal. Zo worden de designobjecten de belangrijkste dragers van het verhaal. Haar innovatieve werk is tentoongesteld op toonaangevende beurzen over de hele wereld en toont het potentieel van modern textielonderzoek voor de toekomst van mode en meubels.

 

Kelly Konings

De Zweedse textielkunstenaar Kelly Konings verweeft innovatie in textielontwerp. Ze is gespecialiseerd in het weven van 3D- en volledige kledingstukken en zero-waste patronen, wat resulteert in creaties die esthetisch aantrekkelijk en zeer innovatief zijn. Door gebruik te maken van oude garens en natuurlijke vezels zoals wol en linnen, brengt Konings duurzaamheid in haar kunst. Haar werk laat niet alleen de transformerende kracht van het weven zien, maar vertelt ook verhalen over tradities die harmonieus samensmelten met moderniteit om hun relevantie voor de toekomst te waarborgen.

 

Norman Monsanto

Norman Monsanto is een visionaire architect die bekend staat om zijn fantasierijke en harmonieuze ontwerpen die tot de verbeelding spreken. In zijn werk vindt hij een vakkundig evenwicht tussen creatieve functionaliteit en verschillende ruimtelijke uitdagingen, waarbij hij zijn ontwerpen naadloos integreert met hun omgeving en de behoeften van hun gebruikers. Deze benadering verlegt de grenzen van conventioneel ontwerpen en zorgt voor blijvende innovatie.

2. Beschrijvingen kunstwerken

The Coconut Chair Re/Outfitted
Door Tim Dekkers 

De Nederlandse modeontwerper Tim Dekkers werkt op het snijvlak van mode en kunst en plaatst materiaalexperimenten op de voorgrond van zijn werk. Hij voelt zich vooral aangetrokken tot materialen die zich op natuurlijke wijze ontwikkelen, zoals varens, schors en kristallen.

Om een gebruikte Coconut Chair van George Nelson van Vitra nieuw leven in te blazen, gebruikte Dekkers een zero-waste snijpatroon om organisch gevormde ornamenten te maken. Deze ornamenten, gemaakt van gerecycleerd Levi's® denim vilt door de 'sociale fabriek' i-did, geven de stoel een 'overwoekerd' uiterlijk. Om een vleugje kleur toe te voegen gebruikte Dekkers een natuurlijke kleurstof van kurkuma op het vilt en verfraaide het met biologisch afbreekbare kristallen, gekweekt via een organisch proces. Dit symbolische gebaar herinnert ons eraan de ingewikkelde dans van de natuur te respecteren en niet te verstoren.

 • Concept: The Visionary Lab
 • Kunstenaar: Tim Dekkers
 • Stoel: Gebruikte Coconut stoel van George Nelson van Vitra
 • Stof: Hergebruikt denim afkomstig van Levi's®
 • Productie denim vilt: i-did

 

The Panton Chair Re/Outfitted
Door Sarmite Polakova

De Letse ontwerper Sarmite Polakova combineert experimenteel onderzoek met de manipulatie van bestaande ontwerpmethoden om te onderzoeken hoe textielafval nieuwe materialen van hoge kwaliteit kunnen worden.

Polakova heeft de Panton stoel gehuld in een innovatief en fascinerend (on)geweven biotextiel, gemaakt van afgedankt denim. Dit robuuste maar lichte materiaal, met een suèdeachtig uiterlijk, is niet alleen zorgvuldig gevormd rond de stoel als een jurk, maar loopt ook naadloos uit in de vorm van een tapijt. In dit ontwerp mengt de ontwerper vakkundig een sfeer van mysterie en herontdekking door een samenspel van vormen, terwijl hij tegelijkertijd een eerbetoon brengt aan de iconische stoel en modern, toekomstbestendig textiel laat samensmelten met iconisch design.

 • Concept: The Visionary Lab
 • Kunstenaar: Sarmite Polakova
 • Stoel: Gebruikte Panton stoel van Verner Panton van Vitra
 • Stof: Hergebruikt denim afkomstig van Levi's®
 • Verwerking denim: i-did

 

The Belleville Chair Re/Outfitted
Door Barbara Polderman

Aan de basis van de fascinerende kunst van de Nederlandse textielkunstenaar Barbara Polderman ligt een diep geloof in de kracht van textiel met een rijke geschiedenis, van gebruikte kleding tot tapijtresten en meubelstoffen. Geïnspireerd door het wereldwijd bekende spelletje 'stoelendans' en doordrenkt van diepere symboliek met betrekking tot schaarste, inclusie en sociale dynamiek, heeft Polderman deze opmerkelijke denim sculptuur gemaakt, genesteld in een enigszins onevenwichtige, in denim geklede Belleville stoel. De sculptuur overstijgt individuele identiteiten en resoneert in plaats daarvan met collectieve menselijke ervaringen terwijl het kijkers uitnodigt om na te denken over de rol die ieder van ons kan spelen in het creëren van een meer inclusieve wereld met respect voor de natuurlijke hulpbronnen.

 • Concept: The Visionary Lab
 • Kunstenaar: Barbara Polderman
 • Stoel: Gebruikte Belleville stoel van Bouroullec van Vitra
 • Stof: Hergebruikt spijkerstof afkomstig van Levi's®

 

The Amoebe Chair Re/Outfitted
Door Nkwo Onwuka

De Nigeriaanse modeontwerpster Nkwo Onwuka wordt alom geroemd om haar toewijding aan ethische en duurzame mode. Door haar samenwerking met en steun aan een lokale groep vrouwen harmonieert haar werk hedendaagse stijl met de herleving van een verscheidenheid aan traditionele Afrikaanse ambachten.

Nkwo Onwuka's visie op het upcyclen van de iconische Amoebe Chair - met behulp van hergebruikte Levi's® jeans afkomstig van een tweedehandsmarkt in Lagos - omarmt niet alleen duurzaam design, maar verheft het ook tot een kunstvorm. Versierd met denim kralen, ingewikkelde franjes van sisalvezels, raffia-accenten en spiegeldetails, allemaal tegen de achtergrond van de majestueuze hoge rugleuning van de Amoebe Chair, straalt dit meubel een onmiskenbare koninklijke charme uit, die doet denken aan een troon.

 • Concept: The Visionary Lab
 • Kunstenaar: Nkwo Onwuka
 • Stoel: Gebruikte Amoebe-stoel van Verner Panton van Vitra
 • Stof: Hergebruikt denim afkomstig van Levi's®

 

The Plywood Group LCW Chair Re/Outfitted
Door Sophie Cagniart

De in Frankrijk geboren mode- en textielontwerpster Sophie Cagniart is een 'verhalenverteller van stoffen'. Ze gebruikt afgedankte spijkerstof als haar canvas om de kloof tussen vintage en het hedendaagse te overbruggen, terwijl ze traditionele Japanse textielambachten nieuw leven inblaast.

Als eerbetoon aan de 150e verjaardag van de Levi's® 501® jeans, versierde Cagniart een gebruikte Plywood Group LCW Chair van Charles & Ray Eames met vintage exemplaren van dit iconische kledingstuk. Door gebruik te maken van eeuwenoude borduurtechnieken zoals Sashiko, Boro en Sakiori, versterkt ze niet alleen de esthetische aantrekkingskracht van de stof, maar geeft ze deze ook structuur, betekenis, elegantie en een frisse tactiele ervaring.

 • Concept: The Visionary Lab
 • Kunstenaar: Sophie Cagniart
 • Stoel: Gebruikte multiplex LCW stoel van Charles & Ray Eames van Vitra
 • Stof: Hergebruikt spijkerstof afkomstig van Levi's®

 

The Wire Chair Re/Outfitted
Door Hannah Brabon

De in Londen gevestigde modeontwerpster Hannah Brabon is gefascineerd door de mogelijkheden die verborgen liggen in afgedankte denimstoffen en staat bekend om haar creatieve benadering van gedeconstrueerd denim.

Brabon's fascinatie voor de natuur diende als inspiratie voor haar ontwerp voor twee iconische Wire Chairs van Charles & Ray Eames, die ze nieuw leven inblies met volumineuze vormen. Met behulp van verschillende technieken creëerde ze een gelaagd effect met meerdere texturen door afgedankte denim te knippen, rafelen, handbreien en verven. Iedere lus wordt zorgvuldig genaaid en geknoopt in het raster van de stoel, wat resulteert in een dynamisch uiterlijk. Door de twee stoelen naast elkaar te zetten, wordt het belang van communicatie benadrukt en accentueert de ontwerper hoe belangrijk het is om als gemeenschap samen te komen om positieve verandering teweeg te brengen.

 • Concept: The Visionary Lab
 • Kunstenaar: Hannah Brabon
 • Stoel: Gebruikte Wire Chairs van Charles & Ray Eames van Vitra
 • Stof: Hergebruikt spijkerstof afkomstig van Levi's®

 

The Eames Shell Chair DSW Re/Outfitted
Door Norman Monsanto, Kelly Konings

De Nederlandse architect Norman Monsanto, gevierd om zijn fantasierijke en harmonieuze ontwerpen, heeft een Eames Shell Chair DSW getransformeerd tot een fascinerend sculpturaal meesterwerk. Door de iconische stoel in een stevige olijfboomstam te 'versmelten', integreert hij op vakkundige wijze modern design met wat beschouwd kan worden als 's werelds oudste vorm van zitten. Deze opmerkelijke fusie krijgt een organische essentie doordat de leisteen-look van de denim zitting naadloos overgaat in de structuur van de boomstam, terwijl het geheel geleidelijk wordt overwoekerd door 'denimzwammen'. Deze zwammen zijn gemaakt van een innovatief geweven stof, ontwikkeld door textielkunstenaar Kelly Konings uit restanten garen.

 • Concept: The Visionary Lab
 • Kunstenaars: Norman Monsanto, Kelly Konings
 • Stoel: Gebruikte Shell stoel DSW van Charles & Ray Eames van Vitra
 • Stof: Hergebruikt denim en restanten garen van Levi's®

 

Eames Lounge Chair Re/Outfitted
Door Kelly Konings

De Zweedse modeontwerpster Kelly Konings is gespecialiseerd in 3D- en kledingweeftechnieken en in zero waste patronen. Voor het opnieuw bekleden van deze unieke Vitra-stoel - kunstig samengesteld uit verschillende hergebruikte iconische Eames Lounge Chairs - verrast de ontwerper door de illusie van gaten te creëren met behulp van een innovatieve 2D-weeftechniek met een 3D-effect, wat resulteert in een distressed look. Door gebruik te maken van oude garens afkomstig van Levi's® heeft ze ook een innovatieve digitale weeftechniek ontwikkeld waarmee een organische gradiëntstructuur van blauw naar bijna wit kan worden bereikt zonder dat deze gebleekt hoeft te worden - een bewijs van de transformerende kracht van modern weven.

 • Concept: The Visionary Lab
 • Kunstenaar: Kelly Konings
 • Stoel: Samengestelde Eames Lounge Chair van Vitra
 • Stof: Oude garens afkomstig van Levi's®

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Levi's

Over het merk Levi’s®

Levi's® staat voor een klassieke Amerikaanse stijl en moeiteloze cool. Sinds hun uitvinding door Levi Strauss & Co. in 1873 zijn Levi's® jeans uitgegroeid tot een van de meest herkenbare kledingstukken ter wereld. Al generaties lang spreken ze tot de verbeelding en kunnen ze rekenen op een trouw publiek. Vandaag blijft het aanbod van Levi's® zich ontwikkelen dankzij een niet-aflatende pioniers- en innovatiegeest die in de kledingsector zijn gelijke niet kent. Ons toonaangevende gamma denim en de accessoires zijn verkrijgbaar in meer dan 110 landen, waardoor mensen wereldwijd hun persoonlijke stijl kunnen uitdrukken. Ga voor meer informatie over het merk Levi’s®, producten en winkels naar levi.com.

 

Over Levi Strauss & Co.

Levi Strauss & Co. is een van ‘s werelds grootste bedrijven op het vlak van merkkleding en marktleider in denim. Het bedrijf ontwerpt en commercialiseert jeans, casual kleding en bijpassende accessoires voor mannen, vrouwen en kinderen onder de merknamen Levi's®, Dockers®, Levi Strauss Signature ™ en Beyond Yoga®. De producten worden in meer dan 110 landen verkocht door een combinatie van ketens, grootwarenhuizen en websites en zijn wereldwijd aanwezig in ongeveer 3200 specifieke merkenshops en shop-in-shops. In 2023 boekte Levi Strauss & Co.'s een netto omzet van 6,2 miljard dollar. Ga voor meer informatie naar http://levistrauss.com, en voor informatie en nieuws over het bedrijf naar  http://investors.levistrauss.com.

Neem contact op met

www.levi.com